Alexandru Blidaru: "Omul care vine la tine isi lasa viata, sanatatea sau forma corpului pe mainile tale"

Privit drept "cel mai bun chirurg in cancerul de san" din Romania zilelor noastre, Alexandru Blidaru poarta, fara sa vrea, o "aura" a succesului. Chirurg din tata in fiu. Dascal a nenumarati chirurgi, fondator si membru al unor asociatii profesionale. Tata a doua fete si al unui baiat. La 58 de ani, are in urma o cariera remarcabila, dar continua sa lupte cu cancerul in zeci de operatii efectuate saptamanal. Greu de prins din pricina programului incarcat, ne-a povestit despre profesia de medic, relatia medic-pacient si societatea in care traieste.

In afara de studii si o practica indelungata, ce ar mai defini un bun chirurg?

Nu este o reteta standard. Tatal meu a fost chirurg si, din cauza aceasta, probabil am devenit chirurg. In anii `60-`70, nu ma vedeam facand altceva decat asta - medicina si, mai ales, chirurgie. Demult, oamenii spuneau ca un chirurg trebuie sa aiba trei calitati, iar in engleza toate incepeau cu litera H: "hand, head si heart". Adica mana, minte si inima. Exista tot felul de chirurgi.

Eu sunt, mai degraba, un chirurg meticulos, constiincios, riguros, tipicar. Si asta ma ajuta. Fiind tipicar, sunt cumva si exigent. Ceea ce este necaz pentru echipa mea, familia mea, prietenii mei.

Cer foarte mult de la ei si sunt mai tot timpul nemultumit. Uneori, aceasta agaseaza. ii chinui foarte mult pe cei din jur, dar nu sunt mai exigent cu ei decât sunt cu mine insumi, zic eu.

Asadar, sunt mai degraba un chirurg asezat, desi, dupa temperament, sunt coleric. Iar operatiile nu decurg lin mereu. Exista momente dramatice, grele, in care controlul asupra situatiei este aproape pierdut...

Or, tocmai in acele momente iti trebuie cel mai mult sânge rece. Ma enervez de multe ori in operatie, dar fac asta demonstrativ, pentru cei tineri, ca sa tina minte, sa punctez momentul si sa incerc sa-i ajut sa invete.

De obicei, nu-i cert de prima oara, nici a doua oara, ci când repeta de mai multe ori o greseala.

Citeste tot articolul AICI.